CLAVIS’ kursister: Her er vores gode råd til at lære dansk

Hvordan lærer man bedst dansk? Et hold bestod i juni måned alle deres PD3 eksamen med flotte resultater, og nu deler de deres gode erfaring til, hvordan man bedst lærer dansk.  De har lært dansk online, mens Covid-19 rasede, og har gennemført næsten alle modulerne sammen. Efter halvandet års danskundervisning er de alle blevet klogere på, hvordan de bedst lærer dansk, og hvilke hjælpemidler de kunne bruge for at træne deres danske.

 

”Selvom det kan være svært at lære dansk, så skal man bare prøve. Man vil blive overrasket over, hvor meget man lærer på kort tid,” siger Hannah J., der har lært dansk på halvandet år.

 

Hannah påpeger, at det er vigtigt at øve sproget udenfor undervisning:

 

”Det er vigtigt, at man er god til udtale, når man lærer dansk, men dansk udtale er også meget svært. Mit råd til kommende studerende er, at man skal tale dansk i sin hverdag, og få hjælp med udtalen fra danskerne,” siger hun. Det er Nadia enig i:

 

”Få nogle gode venner til at træne dansk med,” siger hun og tilføjer, "at det er godt at lære dansk i gode omgivelser."

 

For Andreas har det ikke været nemt at tale dansk i hverdagen, men han har fundet andre måder at træne sit dansk på:

 

”Hvis man ikke har mulighed for at tale dansk i hverdagen, for det har jeg ikke, så skal du lytte til dansk, f.eks. gennem podcast, lydbøger osv., for det hjælper også,” forklarer Andreas. Den strategi bruger Sandra også i sin rejse mod at lære dansk:

 

”Se dansk tv, lyt til dansk radio. Prøv at tale med danskerne, de hjælper dig meget,” forklarer hun.

 

Travl hverdag er ingen hindring

Daria har en travl hverdag, og hun har både gode råd og opmuntring til andre, der også har travlt med familie og arbejde, og som tænker, det ikke er muligt at lære dansk i så travl en hverdag:

 

”Øv dig i 30 min. hver dag. Det vil forberede dig til undervisningen. 30 min. er ikke så lang tid, men det hjælper,” siger Daria. Hun er ikke den eneste, der har en travl hverdag. Også Nicola har været udfordret på tid, mens han gik til danskundervisning, men han fandt en anden strategi til at klare sig igennem:

 

”Brug de sætninger, der fungerer. Der kan være forskellige årsager til din udvikling.”

 

For Kristina handler det også om at turde at kaste sig ud i det:

”Du skal ikke være bange for at lave fejl. Det har holdt mig lidt tilbage, men efter jeg er begyndt at tale mere, så bliver det nemmere, og gør mig også mere selvsikker,” forklarer hun og tilføjer: ”Tro på dig selv!”

 

Alt i alt så råder kursisterne til, at man forsøger at få dansk ind i sin hverdag – uanset om det er ved at tale med danske venner, lytte til radio eller podcast eller se dansk tv. Det hjælper alt sammen.