Ny i Danmark – hvad nu?

Er Danmark dit nye hjem – så læs med her

 

At flytte til et nyt land er en stor begivenhed, som både kan være skræmmende, spændende og forvirrende på én og samme gang. Hvis du er ny i Danmark, er du kommet til det rette sted. For her kan du nemlig blive meget på den basale praktik, som kræves af dig, når du har rykket teltpælene op og stukket dem ned i den danske muld. Af politiske årsager kan der være forskel på reglerne afhængigt af din nationalitet eller situation.

 

Er du fx statsborger i EU/EØS, Schweiz eller Norge gælder der helt andre regler, end hvis du er fra Kina, Iran eller USA. Der gælder naturligvis også særlige regler, hvis du er flygtning og vil ansøge om asyl. Følgende tager udgangspunkt i forholdene for dig, der får opholdstilladelse for første gang.

 

Ny i Danmark – personnummeret er din nøgle

Som tilflytter til Danmark kan det være vanskeligt at finde hoved og hale i, hvad du skal bruge – og hvordan du skal få fat i det. Først og fremmest er alle danske statsborgere født med et CPR-nummer, som er et personnummer, der følger en resten af livet. Er du ny i Danmark, skal du også bruge et CPR-nummer. I forbindelse med at du får opholdstilladelse, udsteder Udlændingestyrelsen et administrativt CPR-nummer til dig, som bliver det personnummer, de offentlige myndigheder bruger til at behandle din sag. Når du har fået dit administrative CPR-nummer, skal du registrere din nye bopælsadresse hos kommunen. Herefter kan du opnå du sygesikring og andre rettigheder.

 

Du kan læse alt om, hvordan du får et CPR nummer her: https://www.nyidanmark.dk/da/Applying/Residence%20as%20EU%20Swiss%20or%20Nordic%20citizen

 

Vær opmærksom på, hvor du må arbejde!

Når du har fået dit personnummer og er tilmeldt folkeregisteret (dvs. har registreret din nye bopælsadresse), har du, som alle der har bopæl i Danmark, ret til alle offentlige sundhedsydelser. Derudover er det også nu, at du må begynde at tage et arbejde. Bemærk, at du kun må arbejde hos den arbejdsgiver og i den stilling, som du har fået arbejdstilladelse til af det offentlige. Skulle du ønske at tage et andet arbejde, skal du søge tilladelse til dette.

 

Få adgang til det meste med et NemID

Det er også vigtigt, at du opretter en bankkonto, når du er ny i Danmark. Der findes mange danske banker, men her skal det ikke handle om, hvilke der er bedre end andre. For at oprette en bankkonto i en dansk bank, skal du bruge gyldig legitimation, ligesom du også kan bruge dit NemID til at oprette en bankkonto online. Du skal bruge et NemID til at logge ind på offentlige og visse private selvbetjeningsløsninger. Det vil sige, at du fx skal bruge det til at få adgang til dine skatteoplysninger på SKATs hjemmeside, læse digital post modtaget af det offentlige eller logge ind på din netbank. Et NemID er en sikker løsning, og fra politisk side har man besluttet, at borgere i Danmark skal kunne betjene dem selv digitalt.

 

Lær dansk

Det er vigtigt at lære det sprog, der tales i det land du bor i. Som ny i Danmark du kan lære dansk på en statsautoriseret skole som f.eks. CLAVIS. CLAVIS har afdelinger i Roskilde, København og Aarhus.

 

Hvis du har fået et CPR nummer kan du tilmelde dig Danskuddannelsen. Det kan du gøre enten her på vores hjemmeside eller du kan kontakte en af vores afdelinger på 41738100.

 

Vi håber, at du er blevet bare en smule klogere ved at læse med her. God fornøjelse med din nye tilværelse her i Danmark.