Tips og tricks til at lære dansk hurtigt

At lære dansk kan være svært. Men der er hjælp at hente, hvis du gerne vil være rigtig god til at tale dansk hurtigere. Du kommer langt med et godt ordforråd og en god udtale, men som alt andet, så skal man også lære at bruge det i praksis.

 

Vi har samlet en række tips og tricks til, hvordan du kan sætte turbo på dit danske sprog. Det kan være et fint supplement til din danskundervisning på CLAVIS sprogskole. Disse øvelser kan du nemt bruge i hverdagen og forhåbentlig gøre det til en leg at lære dansk.

 

  1. Tal dansk - og ikke kun til din undervisning. Det kan være fristende at slå over i engelsk, når du handler eller er på restaurant, men hvis du vil lære at tale dansk, så er det vigtigt, at du hele tiden prøver at begå dig på dansk. Hos CLAVIS har vi sprogcafeer i vores afdelinger, hvor der er mulighed for at tale mere dansk, men også lære nye mennesker at kende. Glem de grammatiske regler og koncentrer dig bare om din udtale og dit ordforråd.

  2. Find ud af de danske nøgleord. Hvert sprog har nøgleord, som bliver brugt ofte, derfor er det en rigtig god idé at finde de ord, der går mest igen, når du vil lære dansk.

  3. Socialisér dig - det kan være deltagelse i en sportsklub eller i dine børns institution. Udover at du kommer ud og får talt dansk, så bliver dit ordforråd også udvidet, og du bliver bedre til at forstå sproget.

  4. Skriv nye ord ned. Når du gerne vil lære dansk hurtigt, så kan det være en god idé at notere nye ord, da man husker det på en anden måde, hvis man har skrevet det.

  5. Optag dig selv og lyt efterfølgende. Når du lytter til dig selv, kan du ofte finde ud af, hvor du kan blive bedre.

  6. Øv dig i virkelige situation. Det kan f.eks. være at bestille mad på en café eller spørge om vej, hvor du selv stiller og besvarer spørgsmålene.

  7. Papegøjemetoden: Er der ord eller sætninger, du har særlig svært ved at udtale, så øv dig ved at gentage dem. Du kan evt. få din underviser eller en dansktalende ven til at indtale det, så du altid kan høre, hvordan det skal udtales korrekt.

  8. Se danske film. Især film som du kender i forvejen. Det kan være en tegnefilm, hvor du indstiller sproget til dansk, så du kender handlingen, men nu får den fortalt på dansk. Se også gerne danske nyheder og andre programmer.

  9. Læs. Det kan være blade og tegneserier hos lægen, tag gratisavisen i toget eller søg på danske nyheder på nettet, eks. dr.dk/ligetil.

  10. Benyt dig af online hjælpemidler og apps. Duolingo er en god metode til at lære dansk.

 

Hvis du allerede går på Danskuddannelsen, men ønsker at lære mere, så kan det være, at FVU som supplement er noget for dig. FVU – Forberedende Voksenundervisning er gratis og til dig, der ønsker at blive bedre til læsning, skrivning og stavning. Hos CLAVIS tilbyder vi både FVU Dansk, FVU Matematik, FVU Digital og FVU Engelsk. Deltagelse kræver et vist danskniveau, men en forudgående test vil vise, om du er parat.