”De skal turde stille kritiske spørgsmål!”
På Damgaard-Jensen | BrandFactory i Aarhus er der travlt rundt om de massive printere, enorme syborde og andre store maskiner, der producerer brandingmaterialer til virksomheder.
Bag en af de enorme maskiner står Ida, som oprindeligt er fra Vietnam. Hun arbejder i produktionen, og er en af de medarbejdere, der har takket ja til virksomhedens tilbud om danskundervisning på arbejdspladsen.
Hver fredag formiddag slukker Ida, og en håndfuld af hendes kolleger, for en stund de store maskiner, og tager penalhus og papir under armen og går en kort tur til et mødelokale, hvor Christel fra CLAVIS venter med viden og whiteboard.
Niels Knudsen er Production Assistant og initiativtager til danskundervisningen på arbejdspladsen, og det er der flere grunde til:
”Her i huset vil vi rigtig gerne have, at de er stærke nok til dansk til, at de forstår vores arbejdsstandarder og kan stille kritiske spørgsmål til dem, hvis de ikke forstår dem,” siger Niels Knudsen. Han forklarer også, at dem, der kan have svært ved sproget nogle gange, godt kan gemme sig lidt og ikke vil spørge, hvis der er noget, de ikke forstår."
”Vi vil hellere have, at de er modige og gode nok til dansk, så de stiller kritiske spørgsmål til deres opgaver, eller måske bliver så dygtige, så de siger: ”jeg synes, I skal lave jeres arbejdsstandarder om, for I har lavet noget, der faktisk kan misforstås.” Hvis vi kan komme helt derop, så vil det være fantastisk,” forklarer Niels og fortsætter:
”Vi har ikke haft noget, hvor det decideret er gået galt, fordi vi har taget det i opløbet, siger han, og forklarer, at de også kan mærke, at de af deres medarbejdere, som ikke er stærke i dansk, har tendens til ikke at sige så meget og ikke involvere sig lige så meget i den sociale samtale."
”De holder sig lidt mere for sig selv, fordi de ikke føler sig stærke nok i den måde, hvor man har det sjovt med hinanden på, som vi har i Danmark.”
Skal kunne gøre sig forståelig
Tilbage i lokalet på Damgaard-Jensen | BrandFactory sidder Ida og både lytter og diskuterer dansk høflighed med sin underviser og sine kollegaer. Hun er også meget glad for danskundervisningen:
”Jeg er meget taknemmelig for, at firmaet giver os lov til at lære dansk, for jeg taler i telefon med kunder, og mit store problem er udtalen,” forklarer Ida. I dag – når hun er i dialog med kunder over mail – får hun hjælp af kolleger, der læser hendes mail igennem, inden hun trykker på send, for det er vigtigt, at det er korrekt, det hun skriver.
”Hvis det ikke er korrekt dansk, så forstår kunderne måske ikke, hvad jeg skriver,” siger hun.
For Niels Knudsen handler det dog ikke kun om, at kunne gøre sig forståelig overfor kunder, men også at man har lyst til at bryde ud i et grin på arbejdspladsen.
”Den bedste måde at beskrive det (succesen, red.) på er faktisk, at en af de første gange kommer jeg gående op ad trappen, og så kommer vores dame nede i systuen, Tao, skraldgrinende ud derinde fra, fordi de har haft det så sjovt på danskkurset. Og det har været det hele værd, bare det ene øjeblik, hvor hun er så glad over noget, hun er i gang med, og har sådan en lyst til at bryde ud i et kæmpe grin på sin arbejdsplads,” fortæller Niels med et kæmpe smil.