Sproglig opkvalificering giver pædagoger selvtillid

Siden august har udvalgte institutioner i Københavns Kommune og Aarhus Kommune sendt medarbejdere på et sprogligt opkvalificeringsforløb hos CLAVIS København.

 

Fælles for kursisterne er, at de er tosprogede pædagoger, pædagogassistenter og -medhjælpere. I undervisningen har der været fokus på at skærpe deres udtale og sproglige korrekthed – færdigheder som de har brug for i samarbejdet med deres kolleger og sprogstimuleringen af børnene.

 

I alt har 11 institutioner været med i forløbet, der startede i uge 33 og afsluttede i uge 50. Her efter nytår startede et nyt forløb op.

 

En af de pædagoger, der har været med i hele forløbet, er Julia Hafizi. Hun har i 13 år været pædagog i børnehaven Samuelsgården på Nørrebro, og hun kan tydeligt mærke en forskel efter hun har været på sproglig efteruddannelse hos CLAVIS.

 

LÆS OM FVU DANSK HER

 

Fokus på udtale i hverdagen

”Jeg har brugt det rigtig meget på arbejdet, og det er både udtale og det skriftlige. Jeg skrev rigtig meget, og det fortsætter jeg med, men nu har jeg bare meget mere fokus på, at det skal være korrekt. I det mundtlige sprog satte jeg hver dag fokus på forskellige udtalelser. I børnehaven er de jo vant til min udtalelse, men de blev positivt overrasket over, at de kan se, at min mimik er blevet mere afslappet, når jeg taler,” forklarer Julia og fortsætter

 

”Jeg stopper også mig selv, hvis jeg kan høre, at jeg har sagt noget forkert, og taler med mine kolleger om, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert – siger man f.eks. ud eller ind på badeværelset. Børnene spørger jo også om sproget, da de lige er i den alder, hvor det udvikler sig hos dem.”

 

Større selvtillid til det skriftlige

Nazife Aslan er pædagog i børnehaven Barndommens Land, og hun er blevet meget stærkere skriftligt, og det kan hun især mærke, når der skal skrives beskeder.

 

”Jeg er begyndt selv at skrive, hvor jeg måske før kunne spørge mine danske kolleger, om de ville skrive beskeder, men nu er jeg begyndt at sige ’nej, jeg prøver’ – selvom det er forkert, så kan jeg få hjælp af dem. Jeg har fået mere selvtillid på det punkt,” forklarer hun og tilføjer, at hun nu også reflekterer mere over endelser, som de har lært på forløbet.

 

Både Julia Hafizi og Nazife Aslan er meget glade for forløbet, og Julia Hafize overvejer også at fortsætte sin udvikling på et nyt kursus.

 

Gevinst for børnehaven

Pædagogisk leder i Samuelsgården på Nørrebro, Charlotte Bacher, kan også mærke en stor forskel på sin medarbejder Julia, efter det sproglige forløb.

 

”Vi har fået en meget mere selvsikker Julia. Hun har altid været god til at gå ind og tage ansvar, men nu er hun også skriftligt meget mere med end hun var før, og ikke så nervøs, som hun var før, for at lave de små tastefejl, som vi jo alle sammen laver en gang imellem,” siger hun.

 

”Hun kommer også og beder os om, at hjælpe hende med at blive bedre til hendes udtale,” forklarer Charlotte Bacher og tilføjer, at alle kolleger er stolte af høre, at hun bliver bedre, og at de bakker meget op omkring Julia.

 

”De kan høre, at Julia bliver bedre – og de er stolte,” siger Charlotte Bacher.

 

Ønsker du også at opkvalificere dine medarbejdere, så er du velkommen til at kontakte en af vores afdelinger i enten Roskilde, København eller Aarhus