Bruno Freitas Brandão, Danskuddannelsen

”Jeg kommer fra Brasilien, og har været i Danmark i næsten to år. Min mand og jeg flyttede hertil, fordi han fik job på universitetet. Jeg er kok, og derfor kan jeg arbejde i ethvert land.

Jeg synes, at når man vælger at leve eller bo i et andet land, er det meget vigtigt at lære landets traditioner og sproget at kende. Ikke kun for at kunne kommunikere, men også for at forstå samfundet og kulturen. Det viser, at man har interesse og respekt for folk og for landet. Så på grund af dette startede jeg på min danskundervisning, og da jeg bor i Roskilde, startede jeg på CLAVIS, der er den eneste skole i byen.

 

Jeg har lært andre sprog i mit liv, og her er uddannelsessystemet helt anderledes. Skolen har sine gode og dårlige punkter som alt i livet. Samlet set er jeg glad, fordi undervisningen hjælper mig med at forstå sproget og livet her i Danmark. De fleste af lærerne er også rigtig gode og forstår elevernes behov.

 

Nu har jeg lært dansk i næsten et år. I begyndelsen følte jeg, at jeg udviklede mig meget, men lige nu er det en lidt frustrerende tid, fordi jeg forstår lærerne og de andre kursister i skolen, og de forstår mig, men når jeg er ude i virkeligheden, er det ikke så nemt at gøre sig forståelig.

 

I fremtiden håber jeg, at det kommer, og at jeg kan føle mig hjemme og integreret her i Danmark.”