Måske cykler du selv eller måske er du først lige startet på din danskundervisning – uanset hvad så har du sikkert allerede lagt mærke til, at der er mange cykler i Danmark. Det kan være, at du cykler til og fra din danskundervisning hos CLAVIS i enten Roskilde eller Aarhus, og hvis du gør det, kan det være en god idé at læse med her.
Danmark er kendt for sine cykler og cykelstier. Børn er ikke gamle i dag, før de får sin første cykel og skal lære, hvordan man kører på den. Danskerne bruger cyklen som både motionsmiddel, men i høj grad som et transportmiddel for at komme til enten arbejde, skole eller til andre aftaler. Før du sætter dig op på cyklen og bevæger dig ud i trafikken, så er der nogle regler, du skal kende.
Følg reglerne
Cyklister skal følge de samme færdselsregler som bilister. Det vil sige, at du ikke må køre mod en ensretning, med mindre andet er angivet. Du må heller ikke køre ind et sted, hvor der står ingen indkørsel – medmindre andet er angivet. Det samme gælder gågaden – her er det kun tilladt at trække cyklen og ikke cykle. Ser politiet det, vil du få en bøde for at cykle på gågader. Det er dog nogle steder tilladt at cykle på gågaden om morgenen og aftenen. Men det vil være skiltet.
Hvis du skal til venstre i et lyskryds, så kører du lige ud og standser på modsatte side, hvor du herefter venter på, at der bliver grønt. Tager det længere tid? Ja. Er det mere sikkert? Ja. Er det ulovligt? Nej.
Derudover skal du også sikre dig, at din cykel er lovlig. En lovlig cykel skal have ringeklokke, reflekser og funktionelle bremser på begge hjul – enten i form af en fod- og håndbremse eller to håndbremser.
Ligesom det ikke er tilladt at bruge mobilen, når man kører bil eller er fuld, så er det heller ikke tilladt når du cykler. Du må altså hverken tale og SMS’e mens du cykler, og du kan også få en bøde for promillekørsel, hvis du cykler i beruset tilstand.
Og selvom der er mange, der gør det, så er det heller ikke tilladt at cykle over fodgængeroverfeltet. Stå af cyklen og træk.
Vær desuden opmærksom på, at selvom biler skal holde tilbage for dig, når de skal til højre, og du skal ligeud, så kan der være blinde vinkler, især hos lastbiler, hvilket betyder, at de ikke kan se dig. Så selvom du har ret til at køre, så vær ALTID opmærksom på, om de andre trafikanter har set dig og holder tilbage. Det kan gå rigtig galt, hvis du stædigt holder på din ret til at køre ligeud, uden at have sikret dig, at bilisten har set dig.
Hjelm
Det er ikke lovpligtigt at bruge hjem, når man cykler, men derfor er det en rigtig god idé alligevel. Skulle uheldet være ude, så kan du komme rigtig galt afsted, da du som cyklist er ekstra udsat, fordi der ikke er noget, der beskytter dig. Hjelmen behøver ikke være dyr, og det er da bedre at have lidt hatte-hår end kraniebrud.
Lås
Det er heller ikke lovpligtigt, men ikke desto mindre, så er det rigtig dumt ikke at låse sin cykel. Cykeltyveri er normalt i Danmark, og det er bare irriterende, at skulle hjem fra arbejde og så finde ud af, at din cykel er blevet stjålet. Hvis du vil have cyklen dækket af forsikringsselskabet, så skal du selvfølgelig have låst din cykel og i de fleste tilfælde skal det også være med en godkendt lås (ja, der er forskel på cykellåse).
Hold til højre
Som så mange andre steder eks. på vejen, i metroen osv., så er det god stil at holde til højre på cykelstien, så andre kan overhale uden problemer. Hvis du selv ønsker at overhale, så husk at se dig over skulderen, så du ikke brager ind i en, der er ved at overhale dig. Det samme gælder, selvom du cykler sammen med dine venner. Lad være med at køre ved siden af hinanden – selvom det er hyggeligt, at kunne tale sammen imens, så irriterer det rigtig mange cyklister på cykelstien, som ikke kan komme forbi jer.
Cykelsti
Danmark er kendt for at have rigtig mange cykelstier (faktisk har vi mere end 10.000 km. cykelsti i Danmark), så hvis der er en cykelsti så brug den! Nogle cykelstier er bedre end andre, men det ændrer ikke på, at du skal bruge dem. Hvis du cykler på vejen fremfor cykelstien, irriterer du ikke blot bilisterne, men du risikerer også at udsætte dig selv for fare, da bilisterne ikke regner med, at der er cyklister på selve vejen. Brug cykelstien!
Håndtegn
Signaler med hånden. Hold venstre hånd fladt op over din venstre skulder, når du skal stoppe, så dem bag dig ved, at du stopper, så de enten kan køre udenom eller bremse. Hånden er for cyklister, hvad de røde bremselys er for bilister. Derudover skal du også række hånden ud, når du skal dreje. Det er rart for både andre cyklister og bilister at vide, hvilken side, du skal til. Men husk at stoppe op, når du skal til venstre, du må ikke blot dreje over vejen, og regne med at bilen holder tilbage for dig. Bilen har i langt de fleste tilfælde forkørselsret. Det er altid dig, der skal holde tilbage, hvis du skal over vejen – medmindre du er i et lyskryds, så skal du selvfølgelig følge lysene.
Lys
Det kan ikke siges nok – udover at det er ulovligt at cykle uden lys, når det er blevet mørkt, så kan det også være rigtig farligt. Selvom du cykler et sted, hvor der er gadelamper, og du sagtens kan se, så kan det være rigtig svært for bilisterne at se dig. Det samme gælder i regnvejr, hvor det ikke engang behøver at være helt mørkt, men at du stadig kan være svær at se. Husk at der er forskel på lygter, hvis det både regner og er mørkt, så kan du stadig være svær at se for bilisterne, hvis du blot har en lille lygte på. Derfor: Køb en ordentlig lygte, der giver et klart, godt lys.
Husk også at det fysisk går værst udover dig, hvis du bliver kørt ned af en bil. Så hav altid lys på cyklen, og træk cyklen hvis ud har glemt dem. Udover lys så kan reflekser, udover de lovpligtige på selve cyklen, også være en rigtig god idé. En cykel skal altid have reflekser i hjulene, på pedalerne samt foran og bagpå.
Stop for passagerer ved busstoppested
Hvis du cykler meget i større byer, så vil du sikkert også passere busstoppestedet. Her er der to regler. Hvis der er fortov mellem cykelstien, og der hvor passagererne stiger ud, så har du forkørselsret, og de skal stoppe for dig. Hvis passagerne stiger direkte ud på cykelstien, så er det til gengæld dig, der skal stoppe op og holde tilbage for dem.