Vordingborg, Faxe og Guldborgsund Kommuner har alle været en del af en et såkaldt brancheforløb, der skulle få flere flygtninge i ordinært arbejde. I forløbet fik de udvalgte borgere fagrettet danskundervisning, blev matchet grundigt med virksomhederne og generelt fulgt tæt af tilknyttede konsulenter. Det var et samarbejde mellem de tre kommuner, virksomheder, EUC og CLAVIS sprog & kompetence, der førte til, at ni ud af de i alt 10 deltagere er kommet i fast arbejde.
– Det har været et eksemplarisk projekt, og hvis man havde taget alle de milliarder af kroner, som man bruger på projekter, og havde brugt dem på den type projekt, som det her, så ville vi have fået rigtig mange af vores borgere ud i beskæftigelse, siger Jan Andersen, der er vejleder ved Guldborgsund Kommune og Claus Nielsen, der er afdelingsleder ved Vordingborg Kommune tilføjer
– Ja men kan godt sidde og blive en smule ærgerlig, for vi kører rigtig mange omveje, i stedet for at sige ’vi skal egentlig bare den vej der’, forklarer Claus Nielsen.
Virksomheder og praktikanter er blevet grundigt matchet, så de passede sammen, og praktikanterne fik de fornødne kurser, viden, støtte og sproglige egenskaber, så de kunne indgå i virksomheden. Og så har et succeskriterie også være, at de medvirkende har været nøje udvalgte.
– Hellere otte rigtige end 16 halvrigtige, siger Claus Nielsen.
Repræsentanterne fra de tre kommuner er enige om, at man ikke skal gøre det mere kompliceret end det er, men også, at de medvirkende virksomheder har en kæmpe andel i projekter.
– Det jo også meget vigtigt, at der har været nogle virksomheder, der har lukket op, og som har en direkte interesse i projektet, som de måske ikke havde før, siger Jan Andersen, og det kan virksomhedskonsulent Mehdi Jabber fra Faxe Kommune nikke genkendende til
– Det, at man finder virksomheder, som mangler arbejdskraft og giver chancen til nogle, der kommer fra andre lande, er meget vigtigt, siger han og fortsætter
– Det var et succesfuld forløb, der lykkedes. Selve ideen var meget spændende og ros for initiativer. Det eneste jeg faktisk har savnet er, at det skulle fortsætte, fortæller Mehdi Jabber.
Sikkerhedskursus er ikke en selvfølge
Ifølge både Jan Andersen, Mehdi Jabber og Claus Nielsen så er det ikke lige til at få folk med en udenlandsk baggrund i arbejde i Danmark. Det kan der være mange grunde til – et eksempel kan være at man i Danmark skal have sikkerhedskursus på mange arbejdspladser – noget som mange af dem ikke har. Derudover så er det manglende kendskab til en uddannelse fra et andet land også en af grundene.
– Når en udlænding kommer til Danmark, så har de svært ved at finde job uden en jobkonsulent ved hånden, fordi de er usynlige for virksomhederne. For dem der skal ansætte dem, kender ikke uddannelsessystemet eller arbejdspladserne i Libanon, og derfor ved de heller ikke, hvad borgeren kan tilføje virksomheden. Men hvis man laver et projekt af denne type, så går vi ind og guider og garanterer, at det behov, som virksomheden har, det dækker vi igennem denne borger, forklarer Jan Andersen fra Guldborgsund Kommune.
Der er enighed om, at det med at få virksomhederne til at definere deres behov, har været en stor del af succesen
– Det der med at være ind og spørge dem grundigt: ”Hvad skal han kunne, når han er færdig?” – det tror jeg også har været vigtigt, siger Claus Nielsen og tilføjer, at de dermed får nogle skræddersyede medarbejdere – indenfor rimelighedens grænser.
Fakta om brancheforløb
Et brancheforløb er et kombineret undervisnings- og praktikforløb, der er rettet mod en bestemt branche. Deltagerne i et brancheforløb bliver matchet med en udvalgt virksomhed, og herefter modtager de både målrettet undervisning i både sprog og fagligheder. Herefter er de klar til et praktikforløb, hvor de kan bruge deres nye kompetencer.
I hver virksomhed er der en mentor – oftest en kollega – der skal følge og støtte praktikanten – både i det faglige og sproglige men også det sociale på arbejdspladsen.