Tegnefilm supplerer danskundervisningen i Coronatiden

Onlineundervisning er efterhånden blevet hverdag for alle, der modtog danskundervisning før Corona. Hvis man ikke kendte til det tidligere, så har man fået erfaring med det nu. På CLAVIS foregik al danskundervisning online i flere måneder, og det gør langt størstedelen endnu pga. nedlukningen.

 

CLAVIS er med, da den erfarne underviser Ervin, hjemmevant byder dagens kursister velkommen til den ene af ugens to undervisningsgange. Lidt efter lidt dukker kursisterne op på hver sin skærm hjemme fra stuen, soveværelset eller kontoret, og undervisningen kan begynde.

 

Sværere at øve dansk i fritiden

Corona giver mere tid hjemme, men det betyder også, at dem, der er i gang med at lære dansk, har sværere ved at komme ud og øve sproget i samfundet.

 

Nogle kursister har aldrig stiftet bekendtskab med onlineundervisning før nedlukningen, men med god vilje og vejledning fra bl.a. CLAVIS’ medarbejdere, så er langt størstedelen kommet ”på”, så ingen har skulle sætte sin læring på pause.

 

Men udover de tekniske udfordringer, nogle kursister kan have, så er der også de læringsmæssige udfordringer, når man skal træne et nyt sprog samtidig med samfundet lukker, som eksempelvis at man nu ikke møder danskerne på samme måde, og dermed kan øve sit dansk udenfor undervisningen.

 

Se tegnefilm på dansk

Dagens hold er dog velbevandret i onlineundervisning, og de har også gode bud på, hvordan man kan træne sit dansk, når mange ting er lukket.

 

”Jeg er begyndt at se tegnefilm på dansk. Lige nu ser jeg Pokémon,” forklarer en af kursisterne.

 

Det med dansk fjernsyn gør Rosalie også brug af – udover at hun også taler dansk med sin danske mand.

 

”Jeg ser Ramasjang med min søn, så der lærer jeg også dansk. Og når jeg laver mad, så lytter jeg til dansk radio,” forklarer Rosalie.

 

Amanda fra England snakker kun engelsk med sin mand - og sine kollegaer online. Dog talte hun dansk med nogle danske kollegaer på arbejdet, men det kan hun ikke i samme omfang lige nu pga. Corona, men så har hun fundet andre metoder til at øve sit dansk:

 

”Jeg taler dansk med mig selv. Jeg står op om morgenen, og siger ”Godmorgen, nu skal jeg lave kaffe, og når jeg skal købe ind, taler jeg om min cykel med mig selv,” griner Amanda, men konstaterer at det er sådan hun får dansk ind i sin hverdag udover selve undervisningen.