Hver onsdag sidder en større gruppe SOSU-elever fra Roskilde Kommune klar til undervisning på CLAVIS Roskilde. Undervisningen er en del af et brancherettet forløb i forbindelse med elevernes uddannelse.
I klasselokalet på CLAVIS Roskilde står der denne onsdag formiddag mundtlig kommunikation på programmet. Der bliver diskuteret og vendt daglige dilemmaer, som eleverne kommer ud for i deres arbejde som kommende SOSU-hjælpere. Deltagerne er rigtig glade for forløbet:
”Jeg synes, det er rigtig godt, og fordi Bente (red. underviser på CLAVIS) kender så meget til SOSU-området, så er det meget målrettet,” forklarer Yri, der er en af eleverne på forløbet. Det bakker hendes med-deltager Soheide hende op i:
”Vi lærer mange ting her, og det er rigtig godt den måde, som det er nu, hvor det er en kombination af praktik og undervisning,” forklarer hun.
Samtlige elever er enige i, at alt det de lærer på forløbet kan bruges i kommunikationen, når de kommer ud til borgeren i deres arbejde.
”Vi med et andet sprog sidder, og har nogle andre problemer,” lyder det fra en af eleverne.
LÆS OGSÅ:“Sproglig opkvalificering giver medarbejdere mere selvtillid”
”Jeg har fået mere selvtillid!”
Og undervisningen er med til at gøre de eleverne mere selvsikre i deres praktik.
”Jeg har fået mere selvtillid, og nu er jeg mere sikker, når jeg skriver. Før var jeg ikke sikker på, om der var fejl, nu er jeg mere sikker og skriver også hurtigere,” forklarer Yri og henviser til, når de skal skrive og læse beskeder, som en del af praktikken og arbejdet som SOSU. Herudover skal de også lære at læse en historie om en patient, og forstå det læste samt uddrage relevante informationer i den givne situation.
”De mangler noget sprog,” forklarer Inge Evon Deckers, der er koordinator og underviser på CLAVIS. Det er hendes underviser-kollega Bente Nørregaard enig i og uddyber:
”De er dobbelt udfordret, da de både skal have styr på fagsproget – og hverdagssproget, så de kan forklare det på almindeligt dansk,” forklarer Bente Nørregaard og henviser til, at ét er at skulle videregive informationer til sine kolleger, men de skal også kunne forklare patienter og de pårørende det, og her er der tale om to forskellige sprog.
Udover at få styr på fag- og hverdagssproget, så er forløbet også med til at forberede dem på andre måder:
”Det særlige vi gør er, at vi hele tiden sørger for at praktik og undervisning er knyttet sammen,” siger Bente Nørregaard. Og Soheide helt enig i at denne kombination er optimal:
”Vi lærer rigtig meget, og hvis vi har haft problemer på arbejdspladsen, så taler vi om det i klassen, og får gode råd til, hvad vi kan gøre. I morgen skal vi igen på arbejde, og vi får altid en god energi til det efter vi har været her,” forklarer Soheide.
Forløbet som eleverne følger, er et brancherettet forløb. Roskilde Kommune har modtaget puljemidler fra Staten til at igangsætte forløbet, og det har også været efterspurgt af vejledere. Kursisterne er udvalgt ved en indledende samtale af Roskilde Kommune.
LÆS OGSÅ: “Det er blevet nemmere at gå på arbejde!”
Ønsker du også et skræddersyet forløb så kontakt CLAVIS.
CLAVIS
Udviklings- og projektkonsulent
Louise Kastberg Bonnevie Carr
lkbc@clavis.org
53 87 53 99