Eksamen er afslutningen på dit hårde arbejde, og kan måske være med til at afgøre din fremtid. Derfor står der også meget på spil til en eksamen, og det kan være med til at sætte gang i nerverne.
At gå til eksamen er for nogen en leg, og for andre et mareridt. Uanset om du har let eller svært ved det, så kan alle bruge lidt hjælp. Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du går til både den skriftlige og mundtlige eksamen.
LÆS OGSÅ: HUSKELISTE TIL DIN EKSAMEN
Den skriftlige eksamen
- Hold pauser. Du skal sidde ved bordet i en del timer, så det er vigtigt at give dig selv nogle pauser. Gå en tur på toilettet – også selvom du ikke skal. Tiden væk fra skriveriet kan give dig mere overskud, så det der virker som en uoverskuelig opgave måske er nemmere at løse efter lidt luft til hjernen.
- Brug hjælpemidler. Undersøg allerede inden eksamen hvilke hjælpemidler du må have med, og hvad du IKKE må have med, og gør det klar dagen inden. Det er så ærgerligt at opdage, at den bog du egentlig gerne måtte medbringe, ligger hjemme på bordet.
- Læs opgavebeskrivelsen grundigt igennem, så du er sikker på, at du ikke har misforstået noget.
- Gør brug af tiden. Det kan godt være, at du føler, at du er færdig, når halvdelen af tiden er gået, men til en eksamen, så kan opgaven ikke blive læst igennem for mange gange – også selv om det er 4. gang, du læser korrektur. Tag evt. en pause, gå på toilettet og læs den så igennem igen.
- Informationsvideoer. Tjek vores informationsvideoer om Danskprøverne – her kan du få svar på mange af dine spørgsmål.
Når den skriftlige eksamen er veloverstået, er det tid til at se frem mod den mundtlige. Her handler det om at tale og præsentere på dansk, så det er vigtigt at træne sproget og fremførelsen.
Den mundtlige eksamen
- Sørg for at gøre en god entré. Tag en dyb indånding og smil. Husk at hilse pænt enten ved at give både lærer og censor hånden eller sige hej, det giver nemlig et godt førstehåndsindtryk, og er med til at gøre stemningen mere afslappet, hvilket også er med til at hjælpe dig igennem eksamen.
- Stil spørgsmål: ”Undskyld, kan du stille spørgsmålet igen?” eller ”Vil du være sød og uddybe dit spørgsmål?” Det er sætninger, du kan stille til din underviser. Det er spørgsmål, der er brugbare, hvis du enten er usikker på spørgsmålet, og gerne vil høre det igen, eller hvis du lige skal bruge et par sekunder mere til at tænke over dit svar. På den måde kan du vinde lidt tid.
- Øjenkontakt. Kig både din underviser og censor i øjnene. På den måde udviser du selvsikkerhed, og at du er tilstede. Hvis du derimod har et flakkende blik, og vil undgå øjenkontakt, sender det et signal om, at du er usikker.
- Start med en disposition af dit oplæg. Det viser overfor både underviser og censor, at du er sikker i dit stof, har overblik, og at du ved, hvad du vil. Hvis du går i stå undervejs, har du noget at støtte dig til.
- Styr samtalen. Hvis der er et emne, du er usikker i, eller et spørgsmål du ikke kan svare på, så styr emnet hen på noget, som du ved mere om, og som du er sikker i. Det viser både overskud og selvsikkerhed.
Til både den skriftlige og mundtlige eksamen er der selvfølgelig en fælles faktor, der spiller ind. Det handler om forberedelse. Hvis du ikke har forberedt dig godt, vil nervøsiteten også være større, fordi usikkerheden højst sandsynlig er det. Jo mere styr du har på det, du skal op i, jo større er selvsikkerheden og dermed forøger du chancen for at få succes med din eksamen.