Siden efteråret 2019 har medarbejdere på forskellige daginstitutioner i først Københavns Kommune og siden Aarhus Kommune været på sproglige opkvalificeringsforløb hos CLAVIS, der har afdelinger i flere byer
Fælles for kursisterne er, at de er tosprogede og arbejder som pædagoger, assistenter og medhjælpere i en daginstitution. Undervisningen har fokus på at forbedre medarbejdernes udtale og sproglige korrekthed – færdigheder som er nødvendige for at kunne sprogstimulere børn og vigtigt i samarbejdet med forældre og kolleger.
I efteråret var 11 daginstitutioner med i forløbet, der startede i uge 33 og løb frem til jul. I begyndelsen af 2020 er nye forløb sat i gang i både København og Aarhus.
En af de pædagoger, der har været med i forløbet, er Julia Hafizi. Julia har i 13 år været ansat i børnehaven Samuelsgården på Nørrebro. Hun kan tydeligt mærke en forskel efter hun har været på sproglig efteruddannelse hos CLAVIS.
Fokus på udtale i hverdagen
”Jeg har brugt det rigtig meget på arbejdet, og det er både udtale og det skriftlige. Jeg skrev rigtig meget, og det fortsætter jeg med, men nu har jeg bare meget mere fokus på, at det skal være korrekt. I det mundtlige sprog satte jeg hver dag fokus på forskellige udtalelser. I børnehaven er de jo vant til min udtale, men de blev positivt overrasket over, at de kan se, at min mimik er blevet mere afslappet, når jeg taler,” forklarer Julia og fortsætter:
”Jeg stopper også mig selv, hvis jeg kan høre, at jeg har sagt noget forkert, og taler med mine kolleger om, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert – siger man f.eks. ud eller ind på badeværelset. Børnene spørger jo også om sproget, da de lige er i den alder, hvor det udvikler sig hos dem.”
Større selvtillid til det skriftlige
Nazife Aslan er pædagog i børnehaven Barndommens Land, og hun er blevet meget stærkere skriftligt, hvilket hun især kan mærke, når der skal skrives beskeder.
”Jeg er begyndt selv at skrive, hvor jeg måske før måtte spørge mine danske kolleger, om de ville skrive beskeder, men nu er jeg begyndt at sige ’nej, jeg prøver selv’ – og hvis det er forkert, så kan jeg få hjælp af dem. Jeg har fået meget mere selvtillid på det punkt,” forklarer hun og tilføjer, at hun nu også reflekterer mere over de forskellige endelser, som de har lært på forløbet.
Både Julia Hafizi og Nazife Aslan er meget glade for forløbet, og Julia Hafize overvejer derfor at fortsætte sin udvikling med et nyt kursus.
Gevinst for børnehaven
Pædagogisk leder i Samuelsgården på Nørrebro, Charlotte Bacher, kan mærke en stor forskel på sin medarbejder Julia efter det sproglige forløb.
”Vi har fået en meget mere selvsikker Julia. Hun har altid været god til at gå ind og tage ansvar, men nu er hun også skriftligt meget mere med end hun var før, og ikke så nervøs, som hun var før”, siger hun.
”Hun kommer også og beder os om at hjælpe hende med at blive bedre til sin udtale,” forklarer Charlotte Bacher og tilføjer, at alle kolleger er stolte af høre, at hun bliver bedre, og at de bakker meget op omkring Julia.
”De kan høre, at Julia bliver bedre – og de er stolte,” siger Charlotte Bacher.
Forløbene er skræddersyet i et tæt samarbejde med arbejdsgiveren/kommunen og indeholder elementer fra både FVU-lovgivningen og danskuddannelsen. Iht. gældende lovgivning er der tale om et virksomhedsforlagt kombinationsforløb med delvis arbejdsgiverbetaling (udtaleundervisning er ikke omfattet af FVU-loven)
Ønsker du også at opkvalificere dine medarbejdere, er du meget velkommen til at kontakte en af vores afdelinger i Roskilde, København eller Aarhus. Vi tilbyder skræddersyet undervisning på arbejdspladser over hele landet.